Sisällön tarjoaa Blogger.

lauantai 28. maaliskuuta 2015

AIHE

Grannlandskapet - finska ryan -näyttelyn matkakertomus

JAA




Suomen Käsityön Ystävien yhdistykselle kuluvan vuoden alku on työntäytteinen. Yksi alkuvuoden tapahtumista, josta olemme erityisen iloisia, on ollut Tukholmassa yhdessä Handarbetets Vännerin kanssa järjestetty näyttely Grannlandskapet - Finska ryan.

Näyttelyn idea sai alkunsa, kun SKY:n yhdistys kävi tutustumassa Handarbetets Vännerin toimintaan Tukholmassa maaliskuussa 2012. Yhteydenpito vierailun jälkeen jatkui puolin ja toisin, kunnes saimme alkuvuodesta Handarbetets Vänneriltä kutsun järjestää Tukholmassa, heidän suuressa galleriassaan, suomalaisten ryijyjen näyttelyn.  Näyttelyn ajankohdaksi valikoitui 6.2.-14.3.2015.

Tavoitteemme näyttelylle oli tuoda Tukholmassa esille suomalaista käsityöosaamista 12 arvoryijyn ja käsinpuhallettujen lasiesineiden muodossa. Ryijyt näyttelyyn lainasivat Tuomas Sopanen, Marttaliitto sekä Suomen Käsityön Ystävät. Upeat käsinpuhalletut lasiesineet olivat Anu Penttisen käsialaa. 

Suomen Käsityön Ystävien yhdistyksestä näyttelyä olivat järjestämässä Anneli Valpola, Maria Huusko, Anna Kouhia ja Pauliina Varis. Matkaan lähdimme avaijaisia 6.2.2015 edeltävänä päivänä, Viking Linen Mariellalla 12 ryijyä ja muutamat lasiesineet pakattuina yhteen ainoaan henkilöautoon.  Ilta laivalla sujui joutuisasti viimeisiä näyttelyn ripustussuunnittelmia hioen ja valmistautuen jännittävään seuraavaan päivään. 

Saavuimme Tukholmaan perjantaiaamuna 6.2. Laivasta päästyämme Maria, Anna ja Pauliina hyppäsivät taksiin ja Anneli ajoi henkilöautollaan näyttelyesineistö kyydissään määränpäänä Handarbetets Vännerin galleria Djurgårdenissa.

Handarbetets Vänner, lyhennettynä HV, on vuonna 1874 perustettu ruotsalainen yhdistys, jonka alla toimivat myös HV Skola, HV Ateljé, HV Galleri ja HV Licium. HV:n vanha kivitalokiinteistö sijaitsee Djurgårdenin upeassa ympäristössä, aivan Skansenin ja Gröna Lundin välittömässä läheisyydessä. Yhdistys, koulu, ateljee sekä galleria toimivat kaikki saman katon alla. 

Vastassa meitä gallerialla oli HV:n koordinaattori Madeleine. Nopean tilannekatsauksen ja tiloihin tutustumisen jälkeen aloitimme näyttelyn pystytyksen. Vuodenvaihteessa avattu HV Galleria oli meillekin uusi tuttavuus: olimme saaneet etukäteen galleriatilan pohjapiirustuksen näyttelynsuunnittelua varten, mutta kukaan meistä ei ollut nähnyt tilaa ennen näyttelynpystytys- ja avajaispäivää. Tila yllätti kaikki meidät positiivisesti huonekorkeudellaan ja valoisuudellaan. 








Aikataulu kyseiselle päivälle oli todella tiukka, näyttelyn pressitilaisuus ja avajaiset alkoivat 4 tunnin kuluttua saapumisestamme HV:n ateljeelle. Tuo 4 tuntia kului todella nopeasti sisältäen ryijyjen ripustusta seinille, näyttelytasojen maalaamista, näyttelyjulisteiden liimaamista  ja tukikeppien sahausta. Puolivälissä myös HV:n toimitusjohtaja Lotta Ahlvar kävi tervehtimässä meitä toivottaen meidät tervetulleiksi Tukholmaan. Olimme etukäteen hieman skeptisiä saisimmeko 4 tunnissa pystytettyä ryijynäyttelyn, mutta positiivisella energialla ja kaikkien 100% panostuksella onnistuimme! Lyhyen lounaan ja vaatteiden vaihtamisen jälkeen olimme valmiit näyttelyn pressitilaisuuteen ja avajaisiin. 













Avajaisilta aloitettiin puheilla, maljan kohotuksella ja sitä seuranneella iloisella puheensorinalla. Avajaisilta sai hyvän vastaanoton: väkeä oli saapunut runsain joukoin paikalle. Tunnelmassa välittyi innostuneisuus ja kiinnotus suomalaisia ryijyjä kohtaan.






Pääsimme samana iltana myös tutustumaan HV Ateljéen tiloihin. Kirsi Mattila, Gun Aschan ja Viola Edin kertoivat ateljeen toiminnasta ja meneillään olevista projekteista. Tutustumisen jälkeen illan kruunasi illallinen Tuomas Sopasen ja Lotta Alhvarin seurassa. 

Maaliskuun alkuun mennessä näyttelyssä on vieraillut lähes 1000 kävijää. 








Suurkiitos Handarbetets Vännerille ja erityisesti Lotta Alhvarille näyttelyn mahdollistamisesta sekä vieraanvaraisuudesta. 




0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

 

Suomen Käsityön Ystävien yhdistys 2014