Sisällön tarjoaa Blogger.

tiistai 26. huhtikuuta 2016

AIHE

Iloista Merjan nimipäivää!

JAA




On kulunut 60 vuotta, kun Eva Brummer (1901-2007) suunnitteli Merja-ryijyn Suomen Käsityön Ystävien järjestämään suunnittelukilpailuun. Kilpailun parhaat tulokset kudottiin Norjan taidemuseoissa pidettävää ryijykiertonäyttelyä varten. Merja sai kilpailussa ensimmäisen palkinnon. Nyt Merjan nimipäivän kunniaksi haluamme muistaa taiteilijaa hänen merkittävästä urasta tekstiilien ja ennen kaikkea ryijyjen suunnittelijana.

Alkuperäiseltä väritykseltään Merja-ryijy on murrettujen koboltinsinisten, oliivinvihreiden ja ruskeiden sävyjen yhdistelmä. Väripinnat on sekoitettu valitun värin useammasta eri sävystä samaan nukkaan solmimalla, mikä on tuonut ryijyyn tietynlaista syvyyttä ja pehmeyttä. Värien pehmeys on saavutettu myös leikkaamalla nukkalangat niin, että silmukat katkeavat eripituisiksi. Taiteilija on käyttänyt ryijyssä 2 erikokoista tiimalasikuviota epäsymmetrisesti ryhmitettyinä. Ristin ohella tiimalasi oli Eva Brummerin suosituimpia kuvioaiheita, jonka muotoa, kokoa ja väriä muotoilemalla hän on luonut yhä uusia, ilmeeltään ja koristeelliselta teholtaan täysin uudenlaisia kokonaisuuksia. Koulutuksensa sekä taidemaalariksi että tekstiilitaiteilijaksi saanut Brummer luopui jo varhain tarkasti rajautuvien kenttien ja tasaisten väripintojen kaavamaisuudesta. Tämän kautta Brummer vaikutti myös myöhemmin ryijyn täysin uudenlaiseen toteuttamistapaan, missä yksityiskohtaista ruutupiirustusta kutojan työn tukena ei käytetty vaan kutoja saattoi työskennellä vapaammin mielikuvituksensa ja ammattitaitonsa kautta. Yhteistyö taiteilijan ja kutojan kesken oli näin keskustelevampaa.

Yksityiskohta Merja-ryijyn nukkavärityksestä

”Ryijyn alkuperäinen tarkoitus on olla lämmike. Varhaisina aikoina se lämmitti veneessä matkaajaa. Käsitteellisesti se on vieläkin lämmike. Se luo ympärilleen lämpöä ja viihtyisyyttä.”
–Eva Brummer

Merja-ryijyn suunnitteluvuosi 1956
Kuvat: Suomen Käsityön Ystävät ry
Ryijy kuuluu Tuomas Sopasen kokoelmiin

Lähteet:
Sopanen, Tuomas & Willberg, Leena 2008. Ryijy elää: Suomalaisia ryijyjä 1778-2008. Varkaus: Tuomas Sopanen.
Toikka-Karvonen, Anneli 1971. Ryijy. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

 

Suomen Käsityön Ystävien yhdistys 2014