Sisällön tarjoaa Blogger.

lauantai 6. huhtikuuta 2013

AIHE ,

Tansanian ryijytyöpaja, osa 12 - Wonder Workshop

JAA
Meillä oli ryijytyöpajassa osanottajia kolmesta organisaatiosta:
  • Wonder Workshop
  • GOIG
  • Mabinti

Haluan (Anneli Valpola) kertoa jokaisesta perustiedot.
WONDER WORKS  tai WONDER WORKSHOPS
Paul Joynson-Hicks perusti WONDER WELDERS vuonna 2005. Kaduilta kutsuttiin, haettiin invalideja, usein polioon sairastuneita, oppimaan hitsausta ja tekemään metallista kierrätysesineitä. Nyt myydään sekä pieniä koriste-esineitä että suuria veistoksia. Niitä ostetaan lahjoiksi ja isot pääsevät liikenneympyröiden keskelle koristeeksi. Hahmot ovat useimmiten erilaisia eläimiä. Iso krokotiili on vaikuttava hahmo liikenneympyrässä.
Toiminta on laajentunut ja nykyään tehdään kierrätysmateriaalista sekä paperia, pahvia, lasikoruja. Jokaiselle on omat osaavat tiimit. Kierrätysmateriaalia on helppo saada. Esimerkiksi tällä hetkellä ei vastaanoteta enää lasipulloja. Vuori niitä riittää vuosiksi eteenpäin.
Ryijytyöpajan tavoitteena oli antaa kokeilla miten tekstiiliä voi kierrättää uudella tavalla ja miten design auttaa aikaansaamaan kauniita tuotteita. Uutta osaamista kokeiltavaksi!


WONDER WORKS  sijaitsee Dar-Es-Salaamin keskustassa. Ison tontin keskellä on myymälä ja toimistotilat valkoisessa rakennuksessa. Yhdellä laidalla on metallin käsittely, toisella laidalla lasin murskaaminen ja uunit polttamiseen. Näiden uunien lähellä on keittiö, jossa tehdään lounas jokaiselle. Herkullinen kokonaisuus. ainakin meidän läsnäolo-viikon aikana joka päivä samanlainen: riisiä, papuja, pieni annos lihaa. Seuraavaksi keittiön jälkeen on paperin valmistus, missä kierrätystekstiilistä keitetään paperiseos. Värjätään ja kuivataan auringonpaisteessa paperiarkeiksi. Niistä sitten isossa hallissa leikataan määrämittaisia, askarrellaan rasioita ja muistikirjojen kansia. Meidän työpajamme oli hallin laidalla olleen terassin varjossa. Porttia vartioivat pari vartijaa, Masai-vaatteisin pukeutuneet työntekijät. Sujuvasti portista liikuttiin sisään ja ulos.

Lisää tietoa löydät www.wonderworkshop.co.tz.
Tällä hetkellä keskus hakee kolmea uutta vapaaehtoishenkilöä:
Markkinointihenkilöä 6-12 kuukaudeksi
Luovaa tuotesuunnittelijaa 6-12 kuukaudeksi
Strategistia joksikin aikaa

"We want to turn our ideas and dreams into an ambitius but realistic multi-annual social business strategy. But we cannot do it alone."


Paperi kuivumassa auringossa.


Kulkuneuvot olivat neuvokkaita, pyörätuolin ja polkupyörän yhdistelmällä pääsi hyvin perille.


Lounas valmistumassa keskuksen keittiössä.


Papupata maistui yrttimausteineen hyvältä, sekottui hyvin riisiin.


Paperin värjäys kauniiksi pastellivärisiksi vaatii pohtimista.


Pulloja ollaan saatu tarpeeksi lähiajan tarpeisiin. Väreistä voi valita. Niistä tehdää sekä juomalaseja että koruja.


 Koruissa näkyvät alkuperäisten lasien värit. Designiin on satsattu. Näkemäni asiakkaat ostivat aina muutamat helmet ja korvakorut. Oma indigon sininen helminauhani herättää myönteistä huomiota kaikkina päivinä, kun olen niitä käyttänyt.


Päärakennus, jossa on sekä toimisto että myymälä. Sinne varastoimme myös lankamme ja muut tarvikkeemme.


Liikenneympyröiden keskelle hankitaan näitä hitsattuja metallihahmoja.


Kaikki perustuu kierrätykseen. Ja mahdollisuuden antamiseen ihmisille.



Tekemisessä oli iloinen henki! 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

 

Suomen Käsityön Ystävien yhdistys 2014