Sisällön tarjoaa Blogger.

lauantai 5. syyskuuta 2015

AIHE ,

JATKOA TANSANIAN RYIJYTYÖPAJALLE – neuvot, miten aloittaa liiketoimintaa Itä-Afrikassa

JAA
Iso hankkeemme muutama vuosi sitten oli Finland Tansania Weaving Rug. Silloin Elina Heleniuksen
kanssa vedin ryijytyöpajan kolmen vapaaehtoisorganisaation jäsenille, niin että heidän tulevaisuuden
mahdollisuutensa paranisivat toimeentulijoina. Elina on jatkanut yhteistyötä tansanialaisten designerien kanssa. Tärkeää on että tuotteet olisivat sekä kauniita että laadukkaita. Niin me rahakkaat turistit ja vieraat ostaisimme niitä.

Muutama kuva kertomaan ryijytyöpajan tunnelmista:


























Kun tulimme Elinan kanssa innostuneena takaisin, meiltä kysyttiin: Mitä sitten? Elina jatkoi suunnittelijoiden kanssa yhteistyötä. Näemme siitä  tuloksia myöhemmin.




















Minä mietin osaltani, miten innostusta ja Tansanian mahdollisuuksien oivaltamista voisi viedä eteenpäin. Käsityön ystävien yhdistykselle se ei oikein kuulunut, vaikka haluamme osaltamme vaikuttaa kulttuuriperinnön kehittymiseen.

Ehdotin SSJS:lle, Suomen Strategisen Johtamisen Seura, jossa olen aktiivinen jäsen, että tekisimme jotain Tansania-tuntemuksen lisäämiseksi. Ensin järjestettiin jäsentilaisuus, jossa Suomen Tansanian suurlähettiläs Sinikka Antila esitteli Tansanian mahdollisuuksia ja Suomen toimintaa siellä. Paikalle Ulkoministeriön tiloihin tuli 40 kiinnostunutta yritysjohtajaa, konsulttia ja korkeakoulun opettajaa.

Seuraavaksi perustettiin työryhmä, ns. round table, jossa reilu kymmenen jäsentä aloitti mietinnän, miten liiketoimintaa pystyy aloittamaan Itä-Afrikassa eli  Tansaniassa, Keniassa, Uganda ja Etiopian eteläosassa. Mukana työryhmässä oli Afrikan osaajia, osa asunut siellä, osa aloittamassa businesta siellä, kaikki Afrikasta ja ulkomailla onnistumisesta kiinnostuneita johtajia ja konsultteja. Vuoden vapaaehtoistyön tulos on kaikkien uteliaiden saatavilla englanninkielisenä vapaaseen hyötykäyttöön. 

www.eastafrica.adconsulting.biz

Tulos on kiteytetty neljän otsikon alle, joista jokaisesta on aineistossa tsekkilista, mihin erityisesti kannattaa perehtyä ja mistä ottaa selvää. Tsekkilistan yhteenveto on aina mindmappina eli yhden sivun tiivistelmänä. Sen ydinkohdista voi klikata lisää tietoa ja lähdeaineistoa. Tsekkilistat on kirjoitettu niin, että on helppo soveltaa näitä neuvoja eri puolille maailmaa. Kysymykset ovat samoja, vastaukset täytyy hakea maittain ja paikallisesti!


Kulttuurineuvot kertovat, miten näissä maissa toimitaan ja käyttäydytään, mitkä asiat ovat tärkeitä.
Toimintaympäristöneuvot kuvavat, miten yhteiskunta toimii, ketkä ovat mahdollisia yhteistyökumppaneita ja viranomaisia, jotta onnistuu aloittamaan yritystoiminnan, saamaan luvat ja löytämään yhteistyökumppanit.
Business karttaneuvot auttavat suunnittelemaan liiketoimintaa, määrittämään mitä haluaa saada aikaan ja miten sitä ohjataan sekä toimintana että rahoina.
Henkilön muuttoneuvot kertovat, miten muuttaa asumaan joko lyhyeksi aikaa tai pysyvästi johonkin näistä maista. Silloin täytyy löytää arkeen sopiva asuminen ja elämisen ratkaisut.


Työryhmän jäsenet vastaavat aineistosta, meitä oli mukana: Antti Äkräs, Juha Hynynen, Seppo Rantanen, Johanna Korpia, Tapio Savunen, Irja Ylikangas ja Anneli Valpola.

Olen edelleen utelias Afrikan tarjoamista mahdollisuuksista. Tansaniassa ja Keniassa taloudellinen kasvu on monen prosentin luokkaa, tarvitaan paljon perusinvestointeja satamiin, voimalaitoksiin, teihin ja tietoliikenneyhteyksiin – kaikkia suomalaisten hyvin osaamia haasteita. Kun ei lähde päätä pahkaa liikkeelle, vaan ottaa selvää ja on valmis kuuntelemaan luotettavan paikallisen neuvoja, onnistuu!

-Anneli

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

 

Suomen Käsityön Ystävien yhdistys 2014